šk. rok 2022/2023

Aktuality

KULATÉ NAROZENINY KOBYLEK

Přátelé, kamarádi, byl to náročný den pro nás i pro koně při zkouškách vodiče hiporehabilitace, tak jsme se my, holky od koní, rozhodly , že oslavu kulatých narozenin uspořádáme dnes. 

Gina oslavuje 20 let a Ema s Kiri 18 let!!!

Zasloužily si pořádnou porci mrkve a jablíček. Takže naše zlaté kobylečky, přejeme vám pořád dobrou náladu a hlavně stálé zdraví při náročné práci v rámci hiporehabilitace. Ať žije Gina, Ema a Kiri!!!

HIPOREHABILITACE  - podzim 2022 a jaro 2023

Jako každý rok, i letos nabízíme hiporehabilitační jízdy a nově také aktivity s využitím koně v areálu Tauferovy SOŠ veterinární na Koperníkově ulici v Kroměříži. Těšíme se na vás!!!! Hiporehabilitační jízdy a HPSP (Hiporehabilitace v pedagogické a sociální praxi)  probíhají dle počasí, protože jezdíme a pracujeme s koňmi na venkovní jízdárně školy.

V uvedených termínech jezdíme od 14.00 – 16.00 hodiny

na případné změny z organizačních důvodů budete včas upozorněni

Září 2022 - pondělí - 5. 9., 12. 9., 19. 9.

  středa - 7. 9., 14. 9., 21. 9.

  čtvrtek - 8. 9., 15. 9., 22. 9.

Říjen 2022 - pondělí - 3. 10.

středa  - 5. 10.

čtvrtek - 6. 10.

Listopad 2022 - pondělí - 7. 11.

       středa  - 9. 11.

       čtvrtek – 10. 11.

Duben 2023 - pondělí – 17. 4.

   středa - pedagogická rada za 3. čtvrtletí

   čtvrtek – 20. 4.

Červen 2023 - středa - 31. 6., 7. 6., 14. 6.

Prosím o aktuální lékařské doporučení k jízdě na koni, nebo k práci ze země s koněm.

Pro lepší spolupráci prosím napište sms, že přijdete na hiporehabilitaci a v kolik hodin, odešlete na mobil  J. Marciánové

Mgr. J. Marciánové  728 289 579 v den jízdy do 12.00 hodin. Děkujeme.

Dobrovolný příspěvek na jednu hiporehabilitační jednotku – 60,- Kč.


Hiporehabilitace

Hiporehabilitace je moderní rehabilitační metoda s komplexním bio-psycho-sociálním působením na lidský organismus. Přenášením pohybu koňského hřbetu na lidské tělo dochází ke stimulaci centrálního nervového systému.

Přejímání motorického pohybu ovlivňuje svalový tonus a zdokonaluje pohyb člověka v prostoru.

Hiporehabilitace (HR) je zastřešující a nadřazený název pro všechny aktivity a terapie v oblastech, kde se setkává kůň a člověk se zdravotním znevýhodněním / specifickými potřebami. Hiporehabilitace se dělí do několika disciplín: 

1.      Hipoterapie ve fyziologii a ergometrii - HTFE

2.      Hiporehabilitace v pedagogické a sociální praxi - HPSP

3.      Hipoterapie v psychiatrii a psychologii - HPP

4.      Parajezdectví 

K hiporehabilitaci neodmyslitelně patří kůň a jeho terapeutické využití.

Hiporehabilitace je týmová práce, indikace u ortopedických onemocnění, kardiovaskulárních onemocnění, astmatu.  

U klienta dochází k následujícím zlepšením: koordinace pohybu, normalizace svalového tonu, narušení patologických stereotypů, zlepšení rovnováhy, úprava svalové dysbalance a pohybové symetrie, stimulační působení na tvorbu a obnovu měkkých i tvrdých tkání,

posílení kardiovaskulárního systému, stimulace dýchacího svalstva. Těchto pokroků je dosaženo ve spolupráci s klientem.

HIPOREHABILIRACE V PEDAGOGICKÉ A SOCIÁLNÍ PRAXI

Hiporahabilitace v pedagogické a sociální praxi (HPSP) jsou jedním z oborů hiporehabilitace. Jedná se o metodu speciální pedagogiky, sociální pedagogiky a práce, využívající prostředí určeného pro chov koní a práci s nimi, kontaktu s koněm a interakce s ním jako prostředku k motivaci, aktivizaci, výchově a vzdělávání lidí se zdravotním postižením a specifickými potřebami.

Posláním HPSP je pomáhat lidem se zdravotním znevýhodněním nebo specifickými potřebami, a to především v oblasti rozvoje sociálních schopností a dovedností. Roli hraje prostředí stájí a výběhů, kde je třeba dodržovat jasná pravidla chování, spolupráce ve skupině, kontakt se zvířaty – jejich hlazení, čistění srsti a česání hřívy, vodění koní a plnění různých úkolů a nakonec i jízda na koni. To všechno jsou neuvěřitelně působivé faktory.

Pro lidi s mentálním, smyslovým nebo fyzickým znevýhodněním je kontakt s koňmi a odborně vedený proces HPSP, zaměřený na jejich konkrétní problémy obrovská pomoc při zapojení do běžného života. Umožňuje jim navázání nových kontaktů, rozvoj fyzické kondice a navozuje pozitivní změny v psychice.

HPSP přináší mnoho i dalším cílovým skupinám – např. lidé s poruchami chování nebo učení, rizikové a sociálně znevýhodněné skupiny mládeže a dospělých, senioři, ale třeba i děti z běžné populace. Těm přináší HPSP nejen možnost pozitivního a smysluplného trávení volného času, ale i posílení sebevědomí a pozitivních osobnostních vlastností nebo třeba umožňuje nácvik schopnosti spolupracovat.

Cílem HPSP je působit v oblasti pedagogiky a sociálních služeb. Využívá při tom motivačního a sociálně aktivizačního působení zvířat na člověka.